Kuluneen viikon ajan New York ja YK:n päämaja ovat olleet yhtä myllerrystä. YK:n 65:s yleiskokous käynnistyi ja samalla mun vapaaehtoistyöt. YK:n mediaosasto tarvitsi nimittäin apua mediaväen opastamiseen ja neuvontaan ja hätiin tuli meitä YK-harjoittelijoita joiden esimiehet ymmärsi kokemuksen ainutlaatuisuuden ja antoi viikon vapaaksi varsinaisista töistä. Myös New York Universityn kansainvälisten suhteiden opiskelijoita tuli paikalle sankoin joukoin. Olin alusta asti innoissani mahdollisuudesta osallistua vapaaehtoistyöhön juuri yleiskokoukseen, koska onhan tätä YK-järjestelmää ja kv-suhteita jo tullut opiskeltuakin, ja nyt sai todella mahdollisuuden olla paikan päällä, omin silmin todistamassa diplomatiaa parhaimmillaan.
Lyhyesti kiteytettynä YK:n yleiskokous on vuosittainen kokous johon jäsenmaat osallistuvat keskustelemaan asioista. Kokouksen tehtävänä on mm. päättää organisaation budjetista ja turvallisuusneuvoston vaihtuvista jäsenistä. Tämän vuoden yleiskokous on tosi erityinen siinä mielessä että YK:n vuosituhattavoitteiden tavoiteaikaan on jäljellä enää viisi vuotta ja kokous alkoikin parin päivän neuvotteluilla siitä, miten tavoitteissa edetään. Oon itsekin tehnyt töitä vuosituhattavoitteiden näkyvyyden edistämiseksi opiskelijapiireissä ja jo siitäkin syystä on ollut aivan epätodellista saada mahdollisuus olla täällä paikan päällä tapahtumien keskipisteessä ja maailman hetkellisen huomion kohteessa.
Tämä yleiskokous on niin päämajalle kuin New Yorkin kaupungillekin vuoden suurin yksittäinen tapahtuma. Hetkessä jo ennestään turvatusta rakennuksesta tuli maailman ehkä turvallisin kolkka. Vaikea edes kuvailla, miten tosissaan täällä kaikki turvajärjestelyt otetaan, ja hyvä niin. Useita kortteleita päärakennuksen ympäriltä suljettiin ja eristettiin yleistöltä. Bussiyhteydet muutettiin ja liikenne ohjattiin muualle, mikä ruuhkautti koko itäisen Manhattanin liikenteen täysin. Jokaikiseen kadunkulmaan ilmestyi muutaman poliisin pieni armeija. Poliisiautoja oli parkissa tiheään ja mitä lähemmäs polttopistettä tuli, sitä useampi paikallaolija oli joko poliisi tai salaisen palvelun miekkosia. Rakennuksen edessä oli useita poliisien panssariautoja ja joessa rakennuksen takana noin kymmenen poliisivenettä, näkyipä jossain välissä helikopterikin. Puhumattakaan siitä miten monia vartijoita rakennuksen sisäpuolella päivysti, kulkulupa tutkittiin kymmenen metrin välein, ja alueella oli useita turvatarkastuksia, missä jokaikinen meni metallinpaljastimien läpi. Sisäänpääsy eri alueille oli rajattu, eikä edes YK:n vakituisilla työntekijöillä ollut pääsyä rakennuksen tietyille alueille ollenkaan. Poliisikoirat nuuski siellä sun täällä, erityisesti ne kokoustilat joissa arvovaltaisimpien vieraiden oli määrä olla läsnä, ja ne henkilöt jotka oli menossa pääsihteeri Ban-Ki Moonin juttusille.
 |
Pieni protesti Iranin presidentti Ahmadinejadin läsnäoloa vastaan |
Ja todella täällä oli paljon väkeä näiden viime päivien ajan! Kuulemani mukaan neuvotteluihin on osallistunut 180 valtionpäämiestä tai hallitusta, suuri joukko kaiken sortin julkimoita kuten elokuvatähtiä, urheilijoita ja muusikoita, ja yli 2000 eri median edustajaa taltioimaan tärkeät asiat. Ja minä ja muut 40 vapaaehtoista työskenneltiin juuri näiden toimittajien, valokuvaajien ja uutisryhmien avustajana.
Mun tukikohta oli mediakeskuksessa, noin 600 hengen huoneessa missä toimittajilla ja reporttereilla oli omat työpisteensä. Koko viikon alueella pyöri varsinaisen suuristunnon lisäksi samanaikaisesti useita eri kokouksia, valokuvausmahdollisuuksia kun pääsihteeri kätteli milloin ketäkin, haastatteluja ja lehdistötilaisuuksia. Suurin osa meidän työstä liittyi median viemiseen siihen nimenomaiseen paikkaan, mihin heidän työnantajansa tai maansa hallitus heidät kunakin hetkenä halusi. Huippukorkeiden turvajärjestelyjen takia kukaan median edustajista ei saanut liikkua alueella täysin vapaasti, ei edes mediakeskuksesta vessaan, ja meidän piti aina saattaa heidät henkilökohtaisesti oikeaan paikkaan. Sanomattakin selvää että kuljettujen kilometrien määrä kohosi korkeuksiin. Alue on todella laaja, ja uutisryhmän vieminen mediakeskuksesta lehdistötilaisuussaliin kesti yli 10 minuuttia. Kun vielä lisää paahtavan kuumuuden, uutisryhmien painavat varusteet kuten suuret videokamerat ja mikrofonit, ja matkan aikana tapahtuvat useat turvatarkastukset, saa jo aika hyvän kuvan työn fyysisyydestä.
Aina kun toimittajan vei johonkin tilaisuuteen, häntä ei koskaan saanut jättää sinne yksin, vaan me avustajat jäätiin tilaisuuteen mukaan kuuntelemaan, oli tilaisuus sitten 10 minuuttia tai kolme tuntia, ja tilaisuuden lopuksi saattelemaan mediaväki pois paikalta takaisin mediakeskukseen. Tässä yhteydessä sai seurata mitä mielenkiintoisempia keskusteluja. Olin esimerkiksi samassa tilaisuudessa Bangladeshin pääministerin, Pakistanin ja Meksikon ulkoministerien, Nepalin ja Sri Lankan sisäministerien, Intian ympäristöministerin ja Bhutanin ulkoasiainsihteerin kanssa kuulemassa ympäristön vaikutuksesta vuosituhattavoitteisiin. Toisessa tilaisuudessa ajanjakso 2011-2020 julistettiin turvallisten teitten vuosikymmeneksi, ja asiaa oli ajamassa elokuvatähti Michelle Yeoh neljän Oscarin "Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme"-elokuvasta.
Joskus toimittajia kävi kauheasti sääliksi kun juuri se kokous mistä he olisivat halunneet raportoida käytiinkin suljettujen ovien takana. Jotkut tilaisuudet oli vain lehdistölle, toisiin sai mennä vain YK:n kamerat, joilta kuvaa ja ääntä voi ostaa. Usein autoin ranskalaisia uutisryhmiä joiden jäsenet ei juurikaan puhuneet englantia.
Viikko oli mahtava. Parasta oli nähdä hyvin läheltä millaista toimittajan työ voi olla, ja se että tapasin niin ystävällisiä ja kiinnostavia ihmisiä maapallon joka kolkasta. Saatellessani median edustajia pitkin YK:n tiloja juttelin heidän kanssa ummet ja lammet. Ja miten hauskoja tyyppejä tapasin! Yksi intialainen valokuvaaja oli pyöräillyt Intiasta Suomeen. Kanadan valtion virallisen valokuvaajan kanssa juostiin hiki valuen pääistuntosaliin koska jostain Kanadan ministeristä piti saada kuva. Ecuadorilaiset toimittajat hihitti paljon. Saatoin Itävallan kansallisen tv-ryhmän YK:n ruusutarhaan missä he haastattelivat presidenttiään. Autettuani Bangladeshin kansallista uutisryhmää löytämään sen paikan missä heidän piti kuvata pääministeriään he tyytyväisenä kuvasivat myös mun naamataulun nauhalleen ja kävivät joka päivä tervehtimässä miss Haidia mediakeskuksen tiskillä :) irakilaisen reportterin kanssa leikittiin iPhonella ja otettiin toisistamme kuvia kun odoteltiin Jordanian pääministeriä saapuvaksi haastatteluun. Juttelin myös Liettuan suurimman sanomalehden toimittajan ja Reutersin poikien kanssa saatellessani heitä työpisteisiinsä. Selitin kaikille juttuja Suomesta ja kyselin toimittajan työstä. Täällä on aivan ainutlaatuinen ilmapiiri. Kaikki on niin hymyileväisiä ja aidon mukavia. Vaikka jouduin heräämään töihin jo viiden aikoihin aamulla, sinne oli tosi hauskaa mennä kun niin meidän tiimi kuin mediaväkikin oli niin hauskaa seuraa. Ja kaikkien ylin missio oli saada YK:n yleiskokouksen päätökset maailman tietoon.
 |
Presidentti Barack Obama puhuu maailman päättäjille |
Mun viikko huipentui siihen kun näin itsensä presidentti Barack Obaman istuntosalissa. Tapasin valkoisen talon edustajia ja kysyin heiltä mahtaako presidenttiä kiinnostaa lukea mun gradu joka käsittelee hänen puheitaan :D heh, aina kannattaa kysyä! Olin myös tilaisuudessa, jossa presidentti Tarja Halonen puhui naisten roolissa demokratiassa. Ja miten ylpeä olin meidän Tarjasta! Se oli ainoa kaikista vieraista jolla ei ollut tylsän mustaa jakkupukua, vaan kevyen näköinen vaalean vihertävä housuasu ja näytti elinvoimaiselta ja iloiselta. Tylsien puheiden lomassa Tarja sai yleisönsä nauramaan hyvin välittömällä tyylillään ja huumorillaan. Mutta ihmettelin vähän kun valokuvaajat meni aivan hänen nenänsä eteen kuvaamaan. Näin että yleisössä istui vääpelin näköinen herra jolla oli suomen lippu hihassa, ja sanoin sille että moikka mä oon heidi, mahtaako presidenttiä häiritä kamerat? Johon vääpeli (tai vastaava:) että onhan ne ihan tuossa nenän edessä. Rohkaisin sitten mieleni ja siirryin arvovaltaisten puhujien ja koko yleisön eteen supattamaan kuvaajille että nyt sitten viimeiset kaksi kuvaa ja sitten ulos, ja ihmettelen vieläkin että ne totteli mua. Saman huoneen ulkopuolella kuulin suomenkielistä puhetta ja nehän oli presidentin turvamiehet, ja juteltiin heidänkin kanssa pitkät tovit. Naurettiin, että turvamiehillä on hyvä salakieli käytössään.
 |
Presidentti Tarja Halonen puhuu |
Obama puhui myös huippukokouksessa Sudanin tilanteesta mihin menin avustamaan lehdistöä. Enpä juuri ehtinyt nauttimaan puheesta kun kokoajan piti vahtia, ettei joku epätoivoinen lehdistön jäsen ryntää paikaltaan presidentin luo. Vaikka sali oli niin piukassa turvamiehiä, ettei lehdistön pysäyttäminen juuri mun vastuulleni varmaan olisikaan jäänyt.
Huh, paljon hyviä juttuja olisi vielä jaettavana, mutta nyt on pakko mennä nukkumaan. Innolla odotan kaikkia pian ilmestyviä lehtiä, että mitä kokouksesta ja meistä kirjoitetaan. Meidät vapaaehtoiset kutsuttiin tänään lauantaina vielä YK-rakennukseen kiitosjuhliin. Oli viiniä ja snackseja ja kuultiin paljon hyvää palautetta toimittajilta. Monia hauskoja uusia kavereita tulee jopa ikävä. Miten tylsältä tuntuu nyt mennä maanantaina takaisin alkuperäisiin työtehtäviin omalle toimistolle!
 |
East Riverin rannalla YK:n maaperällä, lempityökaverini newyorkilainen Christina ja minä |